Tää oli tämmänen ikuisuus projekti. Joskus pari vuotta sitten Halusin tehdä Halloweeniksi piparitalo kartanon joka muuttui joulu-piparitaloksi, mutta silloin onnettomasti räpelsin vain muutaman seinän kasaan. Talossahan on semmoiset 27 osaa...
..mutta, tänä vuonna sen kasasin. En tosin ennen joulua, vaan tänään viimeistelin pihan. Ensi vuoden tavoite saada talo valmiiksi ennen Jouluaattoa. =)
Oon monena vuotena tehnyt ihan tavallisesta piparitaikinasta ja jos piti hioa jotain palaa, yleensä siinä kävi niin, että se pala hajosi. Niin tänä vuonna googlettelin vahvemman ohjeen. En muista mistä tämän nappasin mutta kivasti sain rapsuteltua ja jopa leikeltyä varovasti osia.
PIPARITALOTAIKINA
200g margariinia
5dl sokeri
2dl siirappi
2dl vettä
1rkl inkivääriä
1rkl neilikkaa
1rkl kanelia
½rkl pomeranssinkuorta
½rkl ruokasoodaa
13dl vehnäjauhoa
Sulata kattilassa margariini, sokeri, siirappi, vesi ja mausteet. Sooda ja jauhot sekotetaan sekaan. Yön yli jääkaapissa.
Tässä tulos. =)
Ikkunoiden keltainen osa, lahjat, ikkunoiden kynttilät-ja joulutähdet, kissa, tie laatat, oven seppele ovat tehty marsipaanista, loput pursotuset ym. ovat pikeeriä.
PIKEERI perusohje
1/4dl munan valkuaista
1½dl tomusokeria
3-4 tippaa sitruunamehua
Vatkaa valkuainen ja noin 1dl tomusokeria noin 3 minuuttia. Lisää loput tomusokerit ja sitruunamehu ja vatkaa vielä hetki. Tässä vaiheessa voi myös heittää värin sekaan.
OMAT SEOSSUHTEET:
Kattoon ja puuhun tarvitsin vahvempaa pursotusta ja siihen käytin 4dl tomusokeria + muutaman tipan enemmän sitruunamehua.
Aitoihin laiton 1½-1 3/4dl tomusokeria.
Kattojen tasaisiin pintoihin ja pihan valkoiseen osaan löysää, johon laitoin noin 1 1/4-1½dl tomusokeria.
Puun alla on muuten köntti marsipaania mihin pursotin..
Osien liimaamiseen käytin sulatettua sokeria. Ei tuo muuten kasassa pysyisi. =D Ja pari apukättä oli apuna muutamien vaikeiden kohtien kanssa. Tuo sokeri tuppaa jämähtämään niin nopeasti, että paree saadaa oikeaan kohtaan heti.
Olen tosi tyytyväinen talosta. <3
Kommentit